2006 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2006

Archiv

Mistr ČR je Slovák Jajcay

Osmnáct sommelierů z České republiky a Slovenska usilovalo o prvenství na 2. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů. Obhajovat titul bohužel nemohl loňský vítěz Stanislav Šumpík z Bohemia Sektu, který se na poslední chvíli omluvil ze zdravotních důvodů.

Oproti loňsku přinesla soutěž několik změn. Především proběhla pod širým nebem na Vinařském dvoře, neboť byla koncipována jako velká garden párty mezi vinicemi. Další změnou, která zvýšila atraktivnost klání, bylo, že každý soutěžící mohl prezentovat svůj vybraný sekt. Mohl tedy udělat reklamu své firmě, oblíbenému sektu nebo něčím originálním překvapit nejen diváky, ale i odbornou porotu.

V úvodním kole každý nejprve předvede klasický servis sektu a poté jeho otevření useknutím hrdla láhve šavlí nebo jinou sečnou zbraní.
V odpoledním kvalifikačním kole každý nejprve předvedl klasický servis sektu a poté jeho otevření useknutím hrdla láhve šavlí nebo jinou sečnou zbraní. Nejlepší pak postoupili do finále, kde si obě disciplíny zopakovali. Navíc ve volné disciplíně předvedli useknutí hrdla sektu dalším libovolným způsobem či nástrojem.

Přestože se ani jeden ze dvou zástupců jižní Moravy neprobojoval na 2. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů do finálové šestice, skončilo pro ně toto celodenní klání úspěchem v podobě zápisů do knihy rekordů. Z vítězství se nakonec radoval Slovák Miroslav Jajcay ze Slovenského Grobu, mimo jiné dvojnásobný vítěz soutěže Grand Prix sommelier Vinex v Brně.
Vinař Karel Hlavenka z Poštorné při své soutěžní premiéře, ani Kamil Prokeš z Velkých Němčic, reprezentující firmu Vinselekt Michlovský Rakvice, který obhajoval loňské čtvrté místo, tentokrát v silné konkurenci 18 sommelierů z ČR a Slovenska zůstali před branami finále. Vše si však vynahradili při úspěšném pokusu o zápis do knihy rekordů. Ty nabídla prestižní soutěž, která se konala mezi vinicemi a ve vyhlášeném vinném sklepě U Jeňoura v Prušánkách - Nechorách, hned dva. Na obou se výraznou měrou podíleli reprezentanti z okresu Břeclavi. Hned šest se jich představilo v úspěšném premiérovém pokusu, kdy mělo co nejvíce lidí useknout sekt v jednom okamžiku. V Prušánkách se to povedlo hned dvaadvaceti, a to nejenom sommelierům, protože mezi úspěšnými nechyběl známý výrobce sektů Jan Petrák z Kobylí, majitel viného sklepa U jeňoura Jan Ivičič z Kostic ani jeho syn, certifikovaný sommelier Vítězslav, dále oba soutěžící, tedy Karel Hlavenka a Kamil Prokeš. Tuto pětici doplnil také Moravský sommelier Libor Nazarčuk z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor soutěže stejně jako loni nesoutěžil. Nazarčuk, čerstvý držitel českého rekordu v otevírání lahví sektů useknutím jejich hrdla různými způsoby za jednu minutu, vylepšil svůj týden starý výkon z Pelhřimova o jednu láhev. Takže nyní má hodnotu sedm. Na sekání použil vedle šavle, například také skleničku, podšálek, láhev svícen a dva sekty usekl v sedě.
Součástí mistrovství byla přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci vzorků z deseti zemí výborně obstály také sekty od producentů z našeho okresu. Za vítězným francouzským Crémant de Bourgogne - blanc de blancs 2000, skončil v hlasování odborné veřejnosti na druhém místě sekt Jana Petráka Cuvée Rosé sec a o třetí příčku se podělil sekt z Tanzbergu Mikulov s Crémant de Vinselekt 2003 Classic Pinot - Chardonnay brut od Vinselektu Michlovský Rakvice a dalším sektem Jana Petráka - Neuburger brut.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky