2009 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2009

Archiv

Kamil Prokeš z rodinného vinařství Proqin Velké Němčice vybojoval titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). O prvenství v 5. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které uspořádali moravští sommelieři pod patronací Asociace sommelierů ČR již tradičně ve vinařském dvoře vinného sklepa U Jeňoura ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku, usilovalo rekordních 26 soutěžících z České republiky, Slovenska a premiérově i z Francie a Koree.
Odborná porota pod vedením prezidenta Asociace sommelierů ČR Martina Pastyříka se shodla, že úroveň soutěžících byla nejvyšší v dosavadní historii tohoto specifického klání.
Atraktivnost soutěže zvyšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě, kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! Také Asociace sommelierů Slovenska zařadila toto klání mezi vybrané oficiální soutěže, jejichž výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o nejlepšího sommeliera Slovenska. I to přispělo k tomu, že se na jihu Moravy představila kompletní tuzemská sommelierská špička, včetně dvou posledních mistrů ČR. To jen potvrzuje, že tato akce si vydobila pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.
Na druhém místě skončil vítěz předešlých dvou ročníku Milan Krejčí z Prahy reprezentující firmu Merlot d´Or a třetí místo vybojoval sommelier Vinného archivu Le Bouchon Praha Zdeněk Zajíc. Titul nejlepší sommelierka získala Zdeňka Kačmárová z Vinotéky a radničního sklepa Moravský sommelier v Lednici, která předvedla odvážné sekání láhve vleže.
Oběma vítězům předal hlavní cenu, originální šavli na sabráž s pozlacenou rukojetí Ing. Jiří Horák z Pardubic. Kamil Prokeš si rovněž odnesl ručně foukaný skleněný pohár z Moravských skláren Květná a mnoho dalších cen. V hlasování diváků zvítězil nejstarší účastník soutěže Jaromír Málek z Valtic. On, stejně jako Zdeňka Kačmárová i vítěz Kamil Prokeš trénovali před soutěží servis sektů u trojnásobného sommelierského mistra ČR i Slovenska Libora Nazarčuka z Břeclavi.
Dalším vrcholem dne byly dva pokusy o překonání rekordů v sekání sektů, nad jejichž průběhem dohlížel zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova. Na poslední chvíli však byl odvolán pokus o překonání rekordu v počtu sektů useknutých za minutu různými způsoby, který má hodnotu osm láhví. „Týden před mistrovstvím jsem si poranil pravou ruku a po konzultaci s lékařem těsně před plánovaným pokusem jsem se rozhodl neriskovat a od pokusu jsem ustoupil,“ vysvětli Libor Nazarčuk, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.
V Prušánkách se rekordní zápis přeci jenom podařil. A to v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou. Podařilo se to 31 účastníkům, což bylo o čtyři více než stávající rekord. Vedle soutěžících se na rekordu podíleli například i porotci a tuzemští výrobci sektů.
Součástí mistrovství byla také přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 101 vzorků z dvanácti zemí tří kontinentů zvítězil v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Crémant de Bourgogne rosé z vinařství Paul Chollet. O druhé místo se podělila hned trojice vín z Francie, dva zástupci Champagne: Louis Roederer Brut 1er cru a Delamotte brut, společně s ročníkovým vínem opět od Paula Cholleta Crémant de Bourgogne brut millésimé 2002.
Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily růžový Sekt Daniela extra sec a Stephanus Riesling sekt brut. Obojí z Vinařství Proqin Velké Němčice, což podtrhlo velmi úspěšný večer tohoto vinařství. O třetí místo se mezi moravskými sekty podělily Sekt Jan Petrák Gold cuvée brut a Crémant Cuvée Quatre brut nature 2006 z Vinselektu Michlovský Rakvice. Alespoň jeden hlas obdrželo 74 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky