2015 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2015

Archiv > 2015

V Prušánkách překonali pět rekordů a přispěli Světlušce

Jandl potřetí zvítězil

Sommelier pražské restaurace Grand Cru restaurant and bar Michal Jandl reprezentující vinařství SEKT Jan Petrák z Kobylí o víkendu již podruhé obhájil titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). V konkurenci sommeliérů z České republiky a ze Slovenska navázal na svá prvenství z let 2014 a 2013. To pro něj znamená, že podle statutu mistrovství od příštího roku již nebude moci soutěžit, ale zasedne v odborné porotě. Ve finále letošního 11. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které odborně zaštítila Asociace sommelierů ČR, předvedl atraktivní show, během které usekl dvanáct lahví sektů z vinařství Sekt Jan Petrák. Vrcholem jeho finálového vystoupení bylo useknutí osmnáctilitrové láhve sektu dvěma sekyrkami.
Klání již tradičně hostily Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku. V letošním roce se pořadatelé rozhodli podpořit projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška. Zájemci mohli na projekt pomáhající dětem a dospělým s těžkým zrakovým postižením přispět tím, že usekli potmě se zavázanýma očima pod odborným dohledem sekt nebo se zapojili do soutěže v rychlosti vypití miniaturní láhve sektu. Výtěžek převzal osobně ředitel Nadační fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.
Atraktivnost soutěže zvýšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení sommelierské ligy o Sommeliera ČR roku 2015, na základě kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! Odborná porota, ve které pod vedením viceprezidenta Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořáka zasedli vítězové minulých ročníků Miroslav Jajcay ze Slovenského Grobu a Milan Krejčí společně s vinařem Milošem Michlovským z Rakvic a ředitelem Valachy resort Velké Karlovice (hotely Lanterna, Horal) Tomášem Blablou, který je držitelem titulu Hotelier roku 2014, se shodla, že letošní finálové výkony soutěžících byly velmi vyrovnané. Na jejich konečný verdikt čekali diváci desítky minut.
Do finále letos porota na základě semifinálových výkonů poslala hned pět soutěžících. Všichni předvedli za velmi bouřlivé atmosféry, kterou vytvořily více než čtyři stovky diváků, skvělá představení. Láhve sektů sekali nejen šavlemi, ale například i skleničkou, láhví, sekyrkou, hokejkou, obručí z bečky, talířkem, zrcadlem, svícnem, vázou, hrncem, botou, ořezávačem na doutníky, nebo motyčkou a láhve sekali před tělem, za zády, vsedě, na hlavě a dokonce i při stojce na hlavě!
Po dramatickém průběhu skončil na druhém místě reprezentant Slovenska Filip Nagy hájící barvy Vinoték Moravský sommelier v Břeclavi a v Lednici, který diváky i porotu zaujal především odseknutím láhve sektu, kterou mu nohama držel jeho kolega Jakub Sikora při stojce na hlavě. Třetí místo vybojovala Dagmar Fialová z Popic hájící barvy Vinařství Sonberk a Vinařství Proqin Velké Němčice, která zároveň získala i cenu pro nejlepší sommelierku.  
Velký divácký zájem potvrdil, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě. Diváci byli tradičně aktivně zapojení i do soutěžního dění. Společne s docentem Milošem Michlovským vybírali nové cuvée sektu a svým hlasováním rozhodli o nejsympatičtějším sommelierovi. Cenu diváků letos převzala Dagmar Fialová, která mimo jiné odsekla na své hlavě velkou láhem magnum o objemu 1,5 litru.
Atraktivní ceny si ale odvezl především absolutní vítěz Michal Jandl. Za svůj triumf mimo jiného získal originální pozlacenou šavli na sabráž od Jiřího Horáka z Pardubic a osmnáctilitrovou láhev sektu Sekt Jan Petrák, kterou mu předaly zástupkyně vinařství Marcela Hříbalová se svojí dcerou Kristýna. Tato obří láhev se však nesekala, je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a je od roku 2011 zapsána do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.
Rekordy však byly překonány v Prušánkách i letos, a to hned pět. První rekord, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, bylo již zmiňované odseknutí osmnáctilitrové láhve sektu v rámci finálového vystoupení pozdějšího vítěze Michala Jandla. Stala se tak největší láheví sektu useknutou na území České republiky. Z této jediné obří láhve následně ochutnalo sekt neuvěřitelných 282 lidí, což je další rekordní zápis a vylepšení rekordu z roku 2012, kdy si z jedné useknuté láhve připilo 273 lidí.
Třetí rekord přidal Milan Krejčí ze společnosti Merlot d´Or, který ustanovil nový rekord v useknutí šesti láhví sektu stojících na stole šavlí jen za pomocí jedné ruky a navíc poslepu se zavázanýma očima! Na otevření šesti láhví mu stačilo 3,43 vteřin. Další dva rekordy byly překonány v rychlosti vypití malé láhve sektu o objemu 0,125 l. Mezi muži posunul rekordní výkon na neuvěřitelnou hodnotu 2,3 vteřiny Zlatko Šula z Mikulova, mezi ženami pak Jana Malinovská z Příbrami zdolala lahvičku za 4,35 vteřin.
Součástí mistrovství byla také největší tuzemská přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 174 vzorků z osmnácti zemí pěti kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů již popáté v jedenáctileté historii Champagne Louis Roederer premier brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Champagne Villmart & Cie Grand Cellier Premier cru brut. O třetí místo se podělila hned tři vína, a to Champagne Sélèque Traditional brut, Champagne De Sousa Réserve Blanc de Blancs brut a rakouský Blanc de Noirs brut 2008 od Christiana Madla. Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily Blanc de blanc brut z vinařství Sekt Jan Petrák z Kobylí, Crémant Blanc de noir extra brut 2008 z Vinselektu Michlovský Rakvice, Rosa Maria Pinot noir sekt brut nature z Vinařství Proqin Velké Němčice a Grandioso extra brut barrique z Vinných sklepů Valtice.
Alespoň jeden hlas obdrželo 137 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.


Oficiální pořadí Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů 2015
 
pořadí   
1. Michal Jandl Grand Cru restaurant and bar Praha + Vinařství Sekt Jan Petrák Kobylí
2. Filip Nagy Vinotéky Moravský sommelier® Břeclav&Lednice
3. Dagmar Fialová Sonberk Popice + Proqin Velké Němčice
nejlepší sommelierka Dagmar Fialová Sonberk Popice + Proqin Velké Němčice
cena diváků Dagmar Fialová Sonberk Popice + Proqin Velké Němčice




Informace: Libor Nazarčuk, 606 202 595, info@moravskysommelier.cz

 
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky