2010 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2010

Archiv

Mistrovství přineslo čtyři české rekordy

Krejčí potřetí mistrem

Milan Krejčí z Prahy reprezentující firmu Merlot d´Or
vybojoval titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). Podařilo se mu to již potřetí a navázal tak na vítězství v letech 2007 a 2008, přičemž loni skončil druhý. Díky zkompletování hattricku se již nemůže v dalších ročnících zúčastnit jako soutěžící, ale zasedne v porotě. O prvenství v 6. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které uspořádali moravští sommelieři pod patronací Asociace sommelierů ČR již tradičně ve vinařském dvoře vinného sklepa U Jeňoura ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku, usilovalo 18 soutěžících z České republiky a Slovenska. Oproti loňsku chyběli soutěžící z dalších zemí. „Když loni sommelieři z Francie a Koree poznali na vlastní kůži úroveň soutěže, přiznali, že ještě musí hodně trénovat. Podle nich se u nás seká první liga, ale oni jsou zatím na úrovni krajského přeboru, a proto skončili hluboko v poli poražených,“ vysvětlil trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi.
Odborná porota pod vedením prezidenta Asociace sommelierů ČR Martina Pastyříka se shodla, že úroveň soutěžících byla nejvyšší v dosavadní historii tohoto specifického klání.
Atraktivnost soutěže zvýšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě, kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy! I to přispělo k tomu, že se na jihu Moravy představila tuzemská sommelierská špička. To jen potvrzuje, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.
Na druhém místě skončil Jaromír Málek z Valtic a třetí místo vybojoval Jakub Král, sommelier společnosti Merlot Grands Vins
. Titul nejlepší sommelierka putuje zásluhou Barbory Dolinajové na Slovensko.
Oběma vítězům předal hlavní cenu, originální šavli na sabráž s pozlacenou rukojetí Ing. Jiří Horák z Pardubic. Milan Krejčí si rovněž odnesl ručně foukaný skleněný pohár z Moravských skláren Květná, šestilitrovou láhev Merlotu z Vinařství roku ČR 2009 Vinselektu Michlovský a mnoho dalších cen. V hlasování diváků zvítězil nejstarší účastník soutěže čtyřiačtyřicetiletý Jaromír Málek alias Valtický sekáč.
Dalším vrcholem dne bylo vytvoření hned čtyř českých rekordů, které zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova. Jako první byl překonán loňský rekord v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou. Podařilo se to 34 účastníkům, což bylo o tři více než stávající rekord. Vedle soutěžících se na rekordu podíleli například i porotci a tuzemští výrobci sektů. Dalším rekordem bylo představení devítilitrové láhve sektu z vinařství Proqin Velké Něnčice, což je největší láhev sektu, kterou kdy kdo v České republice vyrobil.Z této jediné láhve ochutnalo sekt neuvěřitelných 206 lidí, což je další rekordní zápis. Čtvrtý rekord nebyl původně v plánu. „Neuvažovali jsme o tom, že devítilitrovou láhev sektu budeme otevírat useknutím jejího hrdla. Obhájce titulu Kamil Prokeš však pokazil semifinále a nepostoupil mezi nejlepší, přesto chtěl ukázat svoje umění, a tak láhev označovanou jako Salmanazar, otevřel tím, že ji usekl hrdlo dvěma sekerami,“ prozradil Libor Nazarčuk, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.
Součástí mistrovství byla také přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 109 vzorků z dvanácti zemí tří kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Louis Roederer brut premier před Champagne Mailly Grand Cru Réserve brut a ročníkovým šumivým vínem od Paula Cholleta Crémant de Bourgogne brut millésimé 2002.
Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily růžový sekt Crémant de Vinselekt La Montagne Rosé extra brut z Vinselektu Michlovský Rakvice a také sekt Blanc de Noirs brut 2008 z Tanzbergu Mikulov. O třetí místo se mezi moravskými sekty podělily Sekt Jan Petrák Blanc de noir sec 2007 Magnum a Benedictus Tramin sekt extra sec z vinařství Proqin Velké Němčice Crémant. Alespoň jeden hlas obdrželo 68 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky