2012 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2012

Archiv > 2012

Z největší useknuté láhve ochutnalo sekt 273 lidí

Titul zůstal na Moravě

Kamil Prokeš z rodinného vinařství Proqin Velké Němčice obhájil titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). Jelikož zvítězil nejen v roce 2011, ale i v roce 2009, od příštího roku již podle statuto mistrovství nebude moci soutěžit a zasedne v porotě. Letos zvítězil nejen podle hodnocení odborné poroty, ale i podle hlasování diváku.

O prvenství v 8. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které odborně zaštítila Asociace sommelierů ČR, usilovali soutěžící z České republiky a Slovenska. Vše probíhalo pod dozorem vojáků Napoleonovy armády, z nichž Jakub Samek z 57. pluku přiblížil historii sabrage. Klání již tradičně hostily Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku. Atraktivnost soutěže zvýšuje fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení o Sommeliera roku ČR, na základě kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy!

Odborná porota pod vedením trojnásobného vítěze této soutěže Milana Krejčího se shodla, že letošní rok by ve znamení generační výměny, nástupu mladých a žen, z nichž dvě postoupily do čtyřčlenného finále. Na druhém místě skončila Zdeňka Kačmárová z Českého Těšína, reprezentující pražský Vinograf a třetí místo vybojovala teprve osmnáctiletá studentka Kateřina Kostrhounová ze Znojma. Nepopulární čtvrté místo tak zbylo na Róberta Nagyho ze Slovenska. Všichni čtyři předvedli ve finále za velmi bouřlivé atmosféry, kterou vytvořily čtyři stovky diváků, skvělé výkony. Láhve sektů sekali nejen šavlemi, ale například i skleničkou, mobilním telefonem, parfémem, sekyrkou, obručí z bečky, pilou, a láhve sekali před tělem, za zády, vsedě, vleže a dokonce i na hlavě. Nejmladší ze soutěžících, teprve nedávno osmnáctiletý student Tomáš Čížek z Vrbice hájící barvy vinoték Moravský sommelierů sekal v kroji a láhev sťal podpatkem dámské boty. Velký divácký zájem potvrdil, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě.

Absolutní vítěz Kamil Prokeš za svůj triumf mimo jiného získal originální pozlacenou šavli na sabráž od Jiřího Horáka z Pardubic a osmnáctilitrovou láhev sektu Sekt Jan Petrák, která se však nesekala. Je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se totiž o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a je od loňského roku zapsána do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.
Rekordy však byly překonány v Prušánkách i letos, a to hned čtyři. První rekord, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, byl v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou. Tento rekord se podařilo překonat po třech letech a má novou hodnotu 37. Vedle soutěžících se na rekordu podíleli například i porotci, vinaři, tuzemští výrobci sektů, či restauratéři. Na pódiu tak při rekordním sekání nechyběl ani vinař Miloš Michlovský z Rakvic - držitel titulu Vinařství roku, spolumajitel vyhlášené brněnské restaurace KOISHI Janko Martinkovič, Jan Ivičič z Vinných sklepů U Jeňoura nebo trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.
Druhým rekordem, byla největší láhev sektu useknutá na území České republiky. Patnáctilitrové láhvi sektu z vinařství Proqin Velké Něnčice usekl hrdlo dvěma sekyrkami v rámci svého finálového vystoupení právě pozdější vítěz Kamil Prokeš. Z této jediné láhve následně ochutnalo sekt neuvěřitelných 273 lidí, což je další rekordní zápis a vylepšení rekordu z roku 2011, kdy si z jedné useknuté láhve připilo 223 lidí.
Čtvrtý rekord přidal Milan Krejčí ze společnosti Merlot d´Or, který během jedné minuty usekl šavlí 60 lahví sektu, čímž o čtyři překonal stávající rekord.
Součástí mistrovství byla také největší tuzemská přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi, kterou letos zpestřil Magnum koutek, kde byla šumivá vína nabízena z velkých lahví magnum o objemu 1,5 litru. V konkurenci 140 vzorků z patnácti zemí čtyř kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Théophile rosé brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Champagne Louis Roederer premier brut magnum a o třetí místo se podělil Crémant de Bourgogne brut od Prieuré du Bois de Leynes z Francie s Violet Sparkling Sauvignon Blanc brut z produkce Yealands Estate z Nového Zélandu. Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily Hrabal sekt brut z Vinařství Hrabal Velké Bílovice, Baphomet sekt Blanc de blanc brut Jakuba Šamšuly z Čejkovic a sekt Blanc de noir sec 2007 z vinařství Sekt Jan Petrák z Kobylí. Alespoň jeden hlas obdrželo 105 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.



Oficiální pořadí Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů 2012
    
1. Prokeš Kamil Vinařství Proqin Velké Němčice
2. Kačmárová Zdeňka Vinograf Praha
3. Kostrhounová Kateřina studentka oboru Hotelnictví a turizmus, Střední odborné učiliště a Střední odborná škola, Znojmo
finále Nagy Róbert Slovensko

cena diváků Prokeš Kamil  


Partnery akce najdete ZDE


Informace: Libor Nazarčuk, 606 202 595, info@moravskysommelier.cz


 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky