2007 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2007

Archiv

Novým mistrem ČR v sekání sektů je Krejčí

Rekordních 26 sommelierů z České republiky a Slovenska usilovalo o prvenství na 3. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které uspořádali moravští sommelieři pod patronací Asociace sommelierů ČR. Ve vinném sklepě U Jeňoura ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku nemohl obhajovat titul loňský vítěz Slovák Miroslav Jajcay, který se omluvil kvůli studijní cestě do Francie.
Z vítězství se po téměř pětihodinovém klání nakonec radoval Milan Krejčí z Prahy reprezentující firmu Merlot d´Or, který tak o jedno místo vylepšil svoje loňské umístnění. Navíc získal stejně jako loni cenu diváků, které zaujal použitím netradičních nástroji na sekání, jako jsou například slepecká hůl nebo kovová maketa nosu. Na druhém místě skončila Šárka Pokorná z pražské restaurace Bistrot v Galerii vín Le Bouchon, která získala i titul nejlepší sommelierka. Oběma předal jako hlavní cenu originální šavli na sabrage (sabráž), což je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla Ing. Jiří Horák z Pardubic. Třetí místo vybojoval zástupce společnosti Bohemia Sekt Starý Plzenec Otakar Žoudlík.
Soutěžní klání zpestřila nejen premiéra básně sklepmistra ZD Sedlec Ctirada Králíka věnovaná právě sabráži, ale také dva pokusy o překonání rekordů v sekání sektů.
Nejprve byl překonán rekord v počtu lidí, kteří za jednu minutu usekli sekt. Z loňských 22 se rekord posunul hned na 27, a to nejen díky soutěžícím sommelierům, ale také například porotci Zlatko Míčkovi, nebo Liboru Nazarčukovi z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor soutěže stejně jako loni a předloni nesoutěžil. Nazarčuk se pak pokusil vylepšit svůj vlastní český rekord v otevírání lahví sektů useknutím jejich hrdla různými způsoby za jednu minutu, ale podařilo se mu ho jen vyrovnat. Takže nyní má stále hodnotu sedm. Na sekání použil vedle šavle také skleničku, podšálek, popelník, svícen, podkovu, hůl, přičemž jeden sekt usekl v sedě.
Součástí mistrovství byla přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 60 vzorků z deseti zemí tří kontinentů zvítězil v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů francouzský Crémant de Bourgogne - blanc de blancs 2000 z vinařství Paul Chollet, který tak navázal na loňské prvenství. Z tuzemských sektů byly nejvýše hodnoceny Bohemia Sekt Prestige rosé 2004 brut, Neuburger brut firmy Jan Petrák z Kobylí a Crémant de Vinselekt 2003 Classic Pinot - Chardonnay brut od Vinselektu Michlovský Rakvice.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky