2008 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2008

Archiv

Jeden rekord padl, druhý odolal

Milan Krejčí z Prahy reprezentující firmu Merlot d´Or obhájil titul mistra České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla). O prvenství ve 4. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které uspořádali moravští sommelieři pod patronací Asociace sommelierů ČR již tradičně ve vinařském dvoře vinného sklepa U Jeňoura ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku, usilovalo dvanáct soutěžících z České republiky a Slovenska. Z původně 22 přihlášených jich nakonec na jih Moravy dorazil sice „jen“ tucet , ale čtyřčlenná odborná porota pod vedením viceprezidenta Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořáka se shodla, že úroveň soutěžících byla nejvyšší v dosavadní historii tohoto specifického klání. K vysoké úrovni nejprestižnějšího klání sommelierů na Moravě určitě přispělo i to, že bylo zařazeno mezi pět oficiálních soutěží v ČR a na Slovensku, na kterých mohou tuzemští sommelieři získat body do celoročního hodnocení, na základě kterého bude tomu nejlepšímu udělen titul „Sommelieru roku“. Díky vítězství se Milan Krejčí v průběžném pořadí posunul na první místo, o které se dělí s Petrem Slámou z River Golf Praha Hodkovičky. V Prušánkách vybojoval druhé místo sommelier Vinného archivu Le Bouchon Praha Zdeněk Zajíc, který navíc získal i cenu diváků, a třetí skončil Kamil Prokeš reprezentující Vinařství Proqin Velké Němčice. Titul nejlepší sommelierka si z jihu Moravy až do Francie odvezla Alena Míčková, studentka sommelierské školy v burgundském Beaune.
Oběma vítězům předal hlavní cenu, originální šavli na sabráž s pozlacenou rukojetí Ing. Jiří Horák z Pardubic. Soutěžní klání zpestřila ukázka ruční degoržáže, tedy odstřelení kvasničních kalů z láhve sektu, v podání dvou předních výrobců sektů z Rakouska Christiana Madla, jehož sekty získaly mimo jiné letos i loni zlatou medaili na Valtických vinných trzích, a Georg Hugla.
Dalším vrcholem dne byly dva pokusy o překonání rekordů v sekání sektů, nad jejichž průběhem dohlížel zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova. První rekord v počtu co nejvíce lidí, kteří postupně za jednu minutu useknou sekt, však odolal. Přesněji byl vyrovnám loňský výkon 27 lidí. Úspěšnější byl při následném pokusu Libor Nazarčuk z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil. Vše si vynahradil při otevírání lahví sektů useknutím jejich hrdla různými způsoby za jednu minutu. Nazarčuk vylepšil svůj vlastní český rekord na osm láhví. Na sekání použil vedle šavle také podšálek, skleněný popelník, svícen, podkovu, srp, kastrůlek a klíč. Navíc naznačil, že má ještě rezervy, neboť těchto osm láhví zvládl za 27 vteřin.
Součástí mistrovství byla také přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. V konkurenci 74 vzorků z jedenácti zemí tří kontinentů zvítězil v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů zástupce francouzské Champagne Louis Roederer Brut 1er cru před růžovým sektem opět z Francie, ale tentokrát z Burgundska Crémant de Bourgogne rosé z vinařství Paul Chollet. Na třetím místo vyneslo hlasování nejlepší tuzemský sekt, a to Sekt Hrabal brut z Vinařství Hrabal Velké Bílovice. Do první desítky se z tuzemských sektů ještě prosadily Matthias Pinot – Chardonnay sekt brut (Vinařství Proqin Velké Němčice) a Sekt Jan Petrák Gold cuvée brut. Alespoň jeden hlas obdrželo 60 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky