2013 - Sekáni sektů - sabráž - sabrage

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

2013

Archiv

Sekání ovládli Valaši
Překonáním rekordu přispěl
i účastníci na škody po povodních
Novým mistrem České republiky v sekání sektů neboli sabráži (sabrage je francouzský výraz pro otevírání lahví sektu useknutím jejího hrdla) se stal Michal Jandl z valašské obce Lidečko reprezentující Vinograf Wine Bar Praha. Sám si tak dal nejlepší dárek ke svým čtyřiadvacátým narozeninám, které oslavil dva dny po soutěži.

O prvenství v již 9. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů, které odborně zaštítila Asociace sommelierů ČR, usilovalo 21 soutěžících z České republiky a Slovenska. Klání již tradičně hostily Vinné sklepy U Jeňoura a Hotel Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku. Atraktivnost soutěže zvýšil fakt, že její výsledky se započítávají do dlouhodobého hodnocení sommelierské ligy o Sommeliera ČR roku 2013, na základě kterého bude vybrán reprezentant ČR pro sommelierské mistrovství světa i Evropy!
Odborná porota pod vedením prezidenta Asociace sommelierů ČR Martina Pastyříka se shodla, že letošní rok byl velmi vyrovnaný a ve znamení generační výměny, nástupu mladých a především žen, kterých se letos představilo deset, což je nejvíce v devítileté historii soutěže. Nejmladší soutěžící Michaele Stuchlíkové studentce SOU a SOŠ SČMSD Znojmo bylo teprve šestnáct let a její o rok starší spolužačka Petra Kalandříková dokonce postoupila do finále. Do toho letos porota na základě velmi vyrovnaných semifinálových výkonů poslala hned osm soutěžících. Všichni předvedli za velmi bouřlivé atmosféry, kterou vytvořily čtyři stovky diváků, skvělé výkony. Láhve sektů sekali nejen šavlemi, ale například i skleničkou, sekyrkou, valaškou, golfovou holí, hoblíkem, pistolí, sponou od pásku, obručí z bečky, vinohradnickými nůžkami, pilou, žehličkou, botou nebo talířkem a láhve sekali před tělem, za zády, vsedě, vleže a dokonce i na hlavě.

Po dramatickém průběhu skončil na druhém místě Petr Pospěch z Resortu Valachy - Hotelů Lanterna a Horal Velké Karlovicea, který tak potvrdil letošní triumf sommelierů pocházejících z Valašska. Třetí místo vybojovala Dagmar Fialová z Popic hájící barvy vyhlášené brněnské restaurace La Bouchée a Vinařství Proqin Velké Němčice. Ta zároveň získala i cenu pro nejlepší sommelierku.

Velký divácký zájem potvrdil, že tato akce si vydobyla pozici největšího a nejdůležitějšího setkání sommelierů na Moravě. Diváci byli tradičně aktivně zapojení i do soutěžního dění. Svým hlasováním rozhodli o nejsympatičtějším sommelierovi. Cenu diváků letos z rukou starosty Prušánek Jana Prčíka převzal Slovák Filip Nagy z Košic hájící barvy Vinoték Moravský sommelier v Břeclavi a Lednici. Atraktivní ceny si ale odvezl především absolutní vítěz Michal Jandl. Za svůj triumf mimo jiného získal originální pozlacenou šavli na sabráž od Jiřího Horáka z Pardubic a osmnáctilitrovou láhev sektu Sekt Jan Petrák, kterou mu předala zástupkyně vinařství Kristýna Hříbalová se svým otcem Vladimírem. Tato obří láhev se však nesekala, je totiž putovní a jsou na ní zapsáni vítězové všech předchozích ročníků. Vítěz může láhev kdykoliv otevřít, ale pak ji musí včas vrátit, aby byla opět naplněna. Jedná se o největší láhev sektu vyrobenou kdy na území České republiky a je od roku 2011 zapsána do České knihy rekordů. Její cena se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

Rekordy však byly překonány v Prušánkách i letos, a to hned čtyři. První rekord, který zaevidoval zástupce Agentury Dobrý den z Pelhřimova, byl v počtu lidí, kteří usekli během jedné minuty sekty postupně v řadě za sebou. Tento rekord se podařilo vylepšit oproti loňskému roku o dvě osoby a má novou hodnotu 39. Na tomto rekordu se podíleli nejenom všichni soutěžící, ale například i porotci, vinaři, tuzemští výrobci sektů, či restauratéři.

Při rekordním sekání nechyběli prezident Asociace sommelierů Martin Pastyřík, viceprezident Ivo Dvořák, vítězové minulých ročníků Miroslav Jajcay ze Slovenského Grobu, Milan Krejčí, Kamil Prokeš nebo trojnásobný sommelierský mistr ČR a jeden z organizátorů klání Libor Nazarčuk z Břeclavi, který coby spolupořadatel a moderátor akce stejně jako v předchozích ročnících nesoutěžil.

O druhý rekordní zápis se postaral Kamil Prokeš z Vinařství Proqin Velké Němčice, který časem 3,13 vteřiny překonal rekord v useknutí šesti láhví.
Třetí rekord přidal Milan Krejčí ze společnosti Merlot d´Or, který ustanovil nový rekord v useknutí šesti láhví sektu jen za pomocí jedné ruky. Na otevření šesti láhví mu stačily jen neuvěřitelné necelé tři vteřiny.

O vytvoření čtvrtého rekordu se mohl pokusit kterýkoli z návštěvníků akce. Láhve sektu se totiž v tomto případě nesekali, ale pili na čas. Nejednalo se však o běžnou láhev, ale o nejmenší láhve sektů na světě o objemu 0,125 l. Tento rekord byl také součástí sbírky na povodněmi poškozené vinařství v Mělníku, kde velká voda napáchala milionové škody ve sklepních hospodářstvích i vinicích. Každý účastník přispěl částkou do třílitrové láhve, která byla hned následující den předána Vilému Krausovi nejmladšímu, který se o vybranou částku podělil se zástupkyní Vinařství Lobkowicz Bettinou Lobkowicz.
Během odpoledne se do soutěže zapojily desítky soutěžících, mezi nimiž nechyběli ani ženy. Nejlepší čtyři se pak utkali ve finále na pódiu, kde zvítězil a časem pod čtyři vteřiny vytvořil nový rekord známý publicista a ředitel soutěží Král vín ČR a Miss víno Branko Černý.
Součástí mistrovství byla také největší tuzemská přehlídka šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi, kterou letos zpestřil Jeroboam koutek, kde byla nabízena z velkých lahví o objemu 3 litry vybraná vína z francouzké Champagne.

V konkurenci 156 vzorků ze sedmnácti zemí čtyř kontinentů zvítězilo v hlasování odborné veřejnosti a sommelierů Champagne Diebolt-Vallois Blanc de Blancs brut, před dalším zástupcem této světoznámé francouzské oblasti šumivých vín Champagne Louis Roederer premier brut a o třetí místo se podělilo italské Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG extra dry z vinařství Canella s Champagne Sélèque Cuvée Réserve extra brut a rakouským Cuvée Special brut 2007 od Christiana Madla. Z tuzemských sektů se do první desítky prosadily Cuveé Grande brut z vinařství Sekt Jan Petrák z Kobylí, Sekt Chardonnay brut Josefa Valihracha z Krumvíře a Rosa Maria Pinot noir sekt brut nature z Vinařství Proqin Velké Němčice. Alespoň jeden hlas obdrželo 129 sektů, což svědčí o vysoké kvalitě prezentovaných šumivých vín.


Oficiální pořadí Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů 2013

pořadí

1.
Michal Jandl, Vinograf Wine Bar Praha
2.
Petr Pospěch  Resort Valachy - Hotel Lanterna a Horal Velké Karlovice
3.
Dagmar Fialová, Restaurant La Bouchée, vinařství Proqin Velké Němčice


nejlepší sommelierka
Dagmar Fialová, Restaurant La Bouchée, vinařství Proqin Velké Němčice

cena diváků:
Filip Nagy ,Vinotéka Moravský sommelier Břeclav&Lednice

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky